Blog

Pažljivo odabrani i pripremljeni, spremni za vas

Piptoporus betulinus – brezova guba

Piptoporus betulinus je gljiva poznata i pod nazivima Polyporus betulinus i Fomes betulinus, a njen narodni naziv, brezova guba, odgovara činjenici da se pojavljuje isključivo na stablima breze. Za razliku od sibirske čage, koju možemo naći samo u hladnim predjelima kontinenta, brezova guba je rasprostranjena po čitavoj sjevernoj hemisferi.

Pročitajte cijeli članak

Fomitopsis pinicola – crvenoruba guba

Crvenoruba guba je najrasprostranjenija gljiva truležnica u crnogoričnim šumama sjeverne polutke, te ju susrećemo od nižih do visokoplaninskih predjela. Hodajući šumama našeg Gorskog Kotara i Like sigurno ste ju zapazili na mrtvim, srušenim stablima i panjevima.

Pročitajte cijeli članak

Čudesno carstvo sakriveno u šumama

Kad prošećete šumom, naročito onom prošaranom jesenskim bojama, uz samo malo truda primjetit ćete gljive različitih veličina, boja i oblika. Većinu ćete teško prepoznati, što i nije neobično s obzirom na pretpostavku da je, do sada, opisano svega 5% gljiva.

Pročitajte cijeli članak

Ganoderma Lucidum - hrastova sjajnica

Ganoderma lucidum je najpoznatija gljiva na svijetu koja se koristi u medicinske svrhe. Opise njenih ljekovitih svojstava nalazimo u zapisima kineske dinastije Han, još iz 3. stoljeća, a glas o njenoj ljekovitosti se s Dalekog Istoka proširio po čitavom svijetu. Danas je to najistraživanija gljiva i gljiva od koje se može naći najviše ljekovitih preparata na tržištu.

Pročitajte cijeli članak

Ljekovite gljive pomažu i našim ljubimcima

Kao što već mnogi znaju, gljive su izrazito zdrave namirnice, te bi ih trebalo sve više unositi u ljudsku prehranu. Štoviše, sve više znanstvenih studija potvrđuje i njihova ljekovita svojstva. No, zašto bi tako korisni stanovnici naših šuma ostali rezervirani samo za ljude? Nisu li i naši dlakavi i četveronožni članovi obitelji ponekad bolesni i slabi? Ne želimo li i njima produžiti dane uz nas, i poboljšati kvalitetu njihovih života?

Pročitajte cijeli članak

Phellinus igniarius – vrbov plutnjak

Jedna manje poznata, ali ne i manje ljekovita gljiva jest Phellinus igniarius. Raste kao parazit na bjelogoričnom drveću - vrbama, javorima, lijeski i voćkama, ali je najčešće nalazimo na žalosnoj vrbi. Hrvatski naziv joj je vrbov plutnjak ili vrbova guba.

Pročitajte cijeli članak

Utjecaj gljiva na ljudsko zdravlje

U novije vrijeme sve više slušamo o ulozi imuniteta u zdravlju čovjeka: „Ojačajte imunitet zdravom prehranom“, „Stres oslabljuje imunitet“ ili pak „Očito je imao slabi imunitet kad je tako lako obolio“. Primjere možemo naći na svakom koraku. No, znamo li zapravo što je imunitet? Može li se on izmjeriti? Je li on isti kod svakog čovjeka?

Pročitajte cijeli članak