Ljekovite gljive pomažu i našim ljubimcima

Kao što već mnogi znaju, gljive su izrazito zdrave namirnice, te bi ih trebalo sve više unositi u ljudsku prehranu. Štoviše, sve više znanstvenih studija potvrđuje i njihova ljekovita svojstva. No, zašto bi tako korisni stanovnici naših šuma ostali rezervirani samo za ljude? Nisu li i naši dlakavi i četveronožni članovi obitelji ponekad bolesni i slabi? Ne želimo li i njima produžiti dane uz nas, i poboljšati kvalitetu njihovih života?

Hrastova sjajnica

Ljekovite gljive nalazimo u narodnoj medicini gotovo svih krajeva svijeta. Iako su kod nas relativno nepoznate, one sasvim prirodno rastu u našim šumama. Šećući svog psa šumom, sigurno ste naišli na brojne gljive, a vjerujte mi, neke od njih su bile i ljekovite! Neke gljive sadrže razne ljekovite spojeve, polisaharide beta-glukane, triterpene, vitamine i minerale, te povoljno djeluju na čitav organizam. Moderne studije ljekovitim gljivama pripisuju čak 126 medicinskih svojstava, od kojih svakako moramo spomenuti imunomodulirajuće, antivirusno i antibakterijsko, hepatoprotektivno i antitumorsko svojstvo! Gljive djeluju pametno u životinjskom organizmu : dovode čitav organizam u ravnotežu, te se mogu, bez nuspojava, konzumirati svakodnevno.

Naši psi i mačke imaju, kao i mi, imunološki sustav koji brine o njihovom zdravlju. No, ponekad je, iz različitih razloga, taj sustav narušen te se ne može adekvatno boriti protiv bolesti. Kućni ljubimci mogu oboljeti od čitavog niza bolesti istovjetnih ljudskima, od najobičnije prehlade, pa dijabetesa, probavnih, bubrežnih i srčanih problema, sve do benignih, ali i malignih tumora. Životinja može imati genetsku predispoziciju za neku bolest, a ponekad je jednostavno starost razlog zbog kojeg je naš ljubimac obolio. U zadnje vrijeme, kvaliteta života naših pasa i mačaka se značajno poboljšala. Zime provode u kući, (poneki) spavaju u krevetima, jedu premium hranu, ponekad čak uravnoteženiju nego mi, vodimo ih u pet centre da si izaberu igračke, vodimo ih redovito veterinaru, u šetnju, češljamo ih, mazimo i pazimo i smatramo ih članovima obitelji.

Zbog svega toga, naši ljubimci duže žive, ali u odnosu na nas, i to nam je prekratko! Stoga bi im, uz kvalitetnu hranu, trebalo davati i dodatke od ljekovitih gljiva. O tome da ljekovite gljive nisu nepoznanica životinjama, govori Dian Fossey. U svojoj knjizi „Gorile u magli“ opisuje neobičnu poslasticu gorila: „Još jedno posebno jelo (za gorile) je gljiva Ganoderma applanatum ... Kako je plodište teško skinuti sa stabla, mlađe životinje su često nespretno omatale svoje ruke i noge oko debla te su tako grickale plodišta kao poslasticu. Starije životinje, koje bi uspijele skinuti gljivu sa stabla, uočene su kako ju nose i nekoliko stotina stopa dalje, čuvajući ju posesivno od dominantnijih jedinki. Ova gljiva izazvala je mnoge svađe unutar grupe, a svađa bi najčešće završila tako što bi srebrnoleđi gorila (najdominantniji) jednostavno uzeo poslasticu za sebe. "

Jedna od najpoznatijih ljekovitih gljiva na svijetu, Ganoderma lucidum djeluje snažno na imunološki sustav, čuva životinju od raznih bolesti, ali i pomaže u njihovom liječenju. Gljiva Trametes versicolor ima antivirusno, antibakterijsko i antiparazitičko djelovanje, ali i jako antitumorsko djelovanje, koje može pomoći našim ljubimcima od sve češćih tumorskih oboljenja u njihovoj starijoj dobi. Psi, često s godinama, počinju imati probleme s bubrezima i drugim unutarnjim organima, a tu najviše pomaže gljiva Phellinus igniarius. Sve ove gljive poboljšavaju i prokrvljenost kod životinje, a to ima pozitivan učinak i na lokomotorni sustav, koji kod većih pasmina pasa često postane osjetljiv u starosti.

Puranov rep

Ukoliko se odlučite uvesti ljekovite gljive u prehranu Vašeg ljubimca, znanstvene studije preporučaju kombinaciju više gljiva. Na taj način gljive sinergističkim djelovanjem postižu bolji efekt i „jednim udarcem“ rješavate različite probleme kod ljubimca! Moji psi ih preporučaju!

Autor:

Jelena Pravica, mag.ing.silv.