O nama

Nekoliko riječi o nama

NU-TA Ljekovite gljive je mali obiteljski obrt zaljubljenika u šume. Dugogodišnju ljubav prema prirodi i svemu što nam ona nudi, spojili smo sa strukom i pokrenuli posao. Čestim boravkom u prirodi i stalnim proučavanjem stručne literature otkrili smo da su naše šume, tako prekrasne, bogate i čiste, dom mnogim ljekovitim gljivama. Ljekovite gljive se od davnina koriste u narodnoj medicini različitih dijelova svijeta, a moderna znanstvena istraživanja potvrdila su njihovu ljekovitost.

Nuta tim

naš tim čine

Jelena Pravica, mag.ing.silv. – vlasnik obrta

Završila preddiplomski studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša na Šumarskom fakultetu, završnim radom pod naslovom BREZOVA GUBA (Piptoporus betulinus (Bull.ex Fr.) Karst.) I PURANOV REP (Trametes versicolor (Fr.) Pil.) – UZROČNICI TRULEŽI STABALA I MOGUĆA PRIMJENA U HUMANOJ MEDICINI. Diplomski studij, na istom fakultetu, završila je obranivši diplomski rad pod naslovom DOSADAŠNJE SPOZNAJE O FITOPATOGENOJ GLJIVI Chalara fraxinea T. Kowalski – UZROČNIKU ODUMIRANJA JASENA (Fraxinus spp.). Trenutno se na poslijediplomskom doktorskom studiju, također na Šumarskom fakultetu, bavi pojavnošću brezove gube (Piptoporus betuinus) i njenom upotrebom u ljekovite svrhe. Dobitnica Dekanove nagrade. Zaljubljenica u prirodu. Kćer, supruga, majka.

Zdravko Krivošić - savjetnik

Poznavatelj i ljubitelj prirode. Šetač na duge, duge šumske i planinske staze.

Čudesno carstvo sakriveno u šumama

Uvod u čudesan svijet gljiva

Kad prošećete šumom, naročito onom prošaranom jesenskim bojama, uz samo malo truda primjetit ćete gljive različitih veličina, boja i oblika. Većinu ćete teško prepoznati, što i nije neobično s obzirom na pretpostavku da je, do sada, opisano svega 5% gljiva.