Ganoderma Lucidum - hrastova sjajnica

Zvijezda ljekovitih gljiva

Ganoderma lucidum je najpoznatija gljiva na svijetu koja se koristi u medicinske svrhe. Opise njenih ljekovitih svojstava nalazimo u zapisima kineske dinastije Han, još iz 3. stoljeća, a glas o njenoj ljekovitosti se s Dalekog Istoka proširio po čitavom svijetu. Danas je to najistraživanija gljiva i gljiva od koje se može naći najviše ljekovitih preparata na tržištu.

Ganoderma lucidum

Gljiva je najpoznatija po svojem japanskom nazivu – Reishi, iako taj naziv označava više ljekovitih gljiva iz roda Ganoderma. Kineski pak naziv – Lingzhi – bi se mogao prevesti kao „duhovni lijek“, „božanska gljiva“ ili „gljiva besmrtnosti“, što naglašava njena izuzetna ljekovita svojstva. Naš naziv ove gljive je hrastova sjajnica i kao takav odlično odgovara ovoj gljivi. Iako može rasti na različitom bjelogoričnom drveću, kod nas je najčešća upravo na hrastovima, gdje raste kao parazit uzrokujući odumiranje stabla, ili kao saprofit na već mrtvom stablu. Uzrokuje bijelu trulež, kao i Ganoderma applanatum.

Hrastova sjajnica ima sjajna plodišta, kao što joj i ime govori. Plodišta razvija u pridanku stabla, ona su jednogodišnja, klobučasta i velika oko 30 cm. Tamno do svijetlo crvene su boje, a rub je uglavnom svijetlije obojan. Također, možemo naći i manja plodišta koja rastu iz tla, u uskom krugu oko stabla. Ta plodišta mogu imati stapku dugu i do 20 cm, a ponekad se klobuk niti ne razvije, nego iz tla viri samo štapičasta stapka. Hrastovu sjajnicu ćemo kod nas u prirodi naći na jako starim hrastovima, od lipnja do rujna. Inače, mikolozi smatraju da je Ganoderma lucidum zapravo kompleks više različitih „podvrsta“ koje su, diljem svijeta, razvile različite morfološke osobine, ovisno o okolišnim uvjetima u kojima su rasle. To objašnjava nalaze hrastovih sjajnica posve različitih boja i oblika.

S obzirom da je G. lucidum u prirodi relativno rijetka, u prošlosti ju je moglo konzumirati samo plemstvo. Zbog toga je njen status „božanske“ gljive još više rastao, pa se čak vjerovalo da ona raste samo u „kući besmrtnika na tri prijestolja blagostanja“, daleko od obala Kine. Nakon tisuća godina provedenih u tradicionalnoj medicini Istoka, Ganoderma lucidum je sa svojom reputacijom stigla i na zapad. Od 1970-ih godina, zbog velike potražnje, ova gljiva se počela masovno uzgajati diljem svijeta, a danas se proizvodi nekoliko tisuća tona gljive godišnje. Paralelno s uzgojem, počela su i intenzivna istraživanja njenih ljekovitih svojstava.

Desetljeća znanstvenih studija samo su potvrđivala tradicionalna vjerovanja o ljekovitosti hrastove sjajnice, ali i ostalih ljekovitih gljiva. Ganoderma lucidum se sastoji, kao i ostale gljive, od gotovo 90% vode, dok se suhi ostatak sastoji od proteina, vlakana, nešto ugljikohidrata te vitamina i minerala. Uz osnovne spojeve, G. lucidum sadrži i neke jedinstvene bioaktivne molekule, poput beta-1,3-glukana, peptida, triterpena, nukleotidnih baza, bioaktivnih proteina i sterola, riboflavina, vitamina C, bakra i cinka, te selena i germanija, koji su zaslužni za ljekovito djelovanje ove gljive.

Istraživanja su pokazala da hrastova sjajnica ima mnoga medicinska svojstva, a među njima su imunomodulirajuće, protuupalno, antimikrobno, antibakterijsko, antivirusno, hepatoprotektivno, antioksidirajuće, antitumorsko i brojna druga. Ova gljiva također snižava razinu šećera i kolesterola u krvi, regulira krvni tlak te povećava zasićenost krvi kisikom, zahvaljujući germaniju kojeg sadrži. Pomaže protiv alergija, inhibirajući otpuštanje histamina, te djeluje anti-artritično i smanjuje bol uzrokovanu artritisom. Ganoderma lucidum pomaže i kod sindroma kroničnog umora, uklanja stres te poboljšava san. No, svakako najzanimljivije je njeno djelovanje na tumorske stanice. Kako je rak trenutno najveći uzrok smrti na svijetu, najviše istraživanja se i provodi tražeći lijek protiv njega. Ganoderma lucidum, osim što povećava brojnost i aktivnost NK stanica ubojica, T limfocita, makrofaga i dendritičnih stanica, izaziva apoptozu (programiranu smrt) raznih tipova tumora, poput stanica leukemije, raka pluća, dojke, mjehura, prostate, cerviksa, debelog crijeva i jetre, te sarkoma. Zbog tih djelovanja se sve više, uz ostale ljekovite gljive, koristi kao pomoć u liječenju, ali i u prevenciji raka i ostalih bolesti.

Ganoderma lucidum

Iako se hrastova sjajnica tisućama godina koristi i cijeni kao lijek „protiv svega“, tek nedavna istraživanja su njezin širok raspon djelovanja i dokazala. Možemo biti sretni što su i naše šume tzv. hram besmrtnika u kojem raste ova posebna gljiva – iako u svijetu rijetka, još uvijek ravnopravan stanovnik naših velebnih hrastovih šuma!

Autor:

Jelena Pravica, mag.ing.silv.