Fomitopsis pinicola – crvenoruba guba

Crvenoruba guba je najrasprostranjenija gljiva truležnica u crnogoričnim šumama sjeverne polutke, te ju susrećemo od nižih do visokoplaninskih predjela. Hodajući šumama našeg Gorskog Kotara i Like sigurno ste ju zapazili na mrtvim, srušenim stablima i panjevima.

Ona je parazit rana i saprofit na četinjačama, a rijeđe se može naći i na listačama, poput bukve i breze. U drvu uzrokuje takozvanu smeđu trulež, razarajući bijelu celulozu koja je zaslužna za elastičnost stabla, te se drvo raspada na male kubične komade koji se među prstima lome u prah. Plodišta ove gljive su oblika konzole široko prirasle uz podlogu, a mogu biti široka do 30 cm. Kako su plodišta višegodišnja, na njima se vide koncentrične zone rasta iz godine u godinu. Stariji dijelovi plodišta su sive boje, dok su mlade zone narančastocrvene ili sivocrvene.Ova gljiva je izrazito tvrda, poput drveta, a miris joj je karakteristično oštar i kiselkast. S obzirom da razvija višegodišnja plodišta, u šumi je možemo naći tijekom cijele godine. Gljive su se koristile u narodnoj medicini diljem svijeta tisućama godina. Posebno su bile cijenjene upravo gljive truležnice – gube.

Zbog svojih tvrdih višegodišnjih plodišta smatrane su izvorom vječne snage i mudrosti, a korištene su na različite načine kao hrana, kresivo i sirovina. Kako su kod nekadašnjih ljudi medicina i duhovnost bili snažno isprepleteni, gube su imale jaku simboličku vrijednost i kao takve su imale značajan utjecaj na ljudsku kulturu, uključujući umjetnost, književnost i folklor. Plodišta crvenorube gube su se tako koristila za izradu jaslica za Božić, a još danas se u Tirolu stavljaju kao ukrasi na kuće. Ova dekorativna primjena gube upućuje na to da se gljiva nekad koristila za zaštitu kuće, te da su tadašnji stanovnici vjerovali u njena duhovno-medicinska svojstva. U narodnoj medicini, crvenoruba guba se koristila za liječenje neuralgije, glavobolje i mučnina, te bolesti jetre.

Zbog svojeg adstringentnog svojstva, koristila se kao protuupalno i hemostatsko sredstvo. Njome su se tretirale rane i zaustavljalo krvarenje, a također se koristila za ublažavanje malarične groznice.Preporučala se kao pomoć kod kronične dijareje i dizenterije, prekomjernog mokrenja, žutice i tuberkulozme groznice. No, unatoč širokoj primjeni, znanja o gljivama su s vremenom pale u zaborav. Znanje o korištenju gljiva je u ranom srednjem vijeku diskreditirano i one su premještene iz svijeta dobrih duhova u vražji svijet praznovjerja.

Suvremena istraživanja dokazala su brojna ljekovita svojstva crvenorube gube – antioksidantsko, antimikrobno, hepatoprotektivno, antidijabetičko, antitumorsko, protuupalno i dr. Neki stručnjaci ju čak smatraju ljekovitijom od najpoznatije gljive Reishi – Ganoderma lucidum. Smatra se da je crvenoruba guba najbogatija beta 1,3 glukanima, najmoćnijim modulatorima našeg imunološkog sustava. Uz polisaharide, u njoj nalazimo i brojne ljekovite sekundarne metabolite. Istraživanja su pokazala da ova guba ima izrazito povoljno djelovanje na kardiovaskularan sustav, te se sve više studija bave upravo tom karakteristikom gljive. Snižava razinu šećera u krvi, pa se preporuča dijabetičarima, a regulira i krvni tlak.

Crvenoruba guba

Crvenoruba guba

S obzirom da se visok tlak smatra najvećom prijetnjom zdravlju današnjice, ovo svojstvo crvenorube gube postalo je izrazito dragocjeno! Visok udio germanija u ovoj gljivi poboljšava dotok kisika u tjelesne stanice i time povečava proizvodnju energije u njima. Germanij se smatra jakim antioksidansom, te uklanja iz organizma slobodne radikale koji oštećuju ćelije organizma i dovode do raznih bolesti.Također, poboljšanim dotokom kisika u stanice, pospješuje se rad mozga, pa se ova gljiva preporuča za bolju koncentraciju, ali i kao pomoć u liječenju raznih oblika demencije, poput Alzheimerove bolesti. Ljekoviti spojevi iz crvenorube gube razbijaju krvne ugruške, sprječavaju zadebljanje arterija, te štite srčani mišić. Svojim djelovanjem na kardiovaskularan sustav, poboljšava cjelokupnu cirkulaciju u organizmu.

Osim kardiovaskularnog sustava, crvenoruba guba pozitivno djeluje i na limfni sustav, koji je najvažniji za funkcioniranje imunološkog sustava. Osim što povećava ukupni broj neutrofila i leukocita, čija je osnovna uloga zaštita organizma od mikroorganizama i stranih tijela, pomaže u liječenju bolesti limfnog sustava.Zahvaljujući prirodnim steroidima koje sadrži, ova guba djeluje protuupalno pa pomaže kod raznih autoimunih i upalnih bolesti (artritis i dr.), a djeluje protuupalno i na probavni sustav, te gorkim terpenoidima čisti jetru i crijeva. Germanij i ostali ljekoviti spojevi u crvenoruboj gubi imaju značajno antitumorsko djelovanje.U nekim istraživanjima su čak izazvali apoptozu (programiranu smrt) tumorske stanice, a imaju snažan inhibitorski učinak na tumorsku angiogenezu koja je jedan od bitnih faktora metastaziranja tumora.

Zbog svojih brojnih medicinskih svojstava, crvenoruba guba se pokazala izvanredno vrijednom za daljnja istraživanja. Ova gljiva je imala široku primjenu u tradicionalnoj medicini diljem sjeverne hemisfere, ali njene blagodati su zaboravljene nakon uvođenja sintetičkih lijekova. Zahvaljujući renesansi prirodnog liječenja, crvenoruba guba ponovno postaje priznata u vraćanju i očuvanju dobroga zdravlja!

Autor:

Jelena Pravica, mag.ing.silv.